От какво се правят чаршафите, завивките и възглавниците?

Постнато отadmin09/07/20207 Коментар(и)

НАЙ-ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИТЕ МАТЕРИИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА СПАЛНО БЕЛЬО

Знаете ли каква е разликата между хасе, ранфорс, перкал, микрофибър, поликотън? Вероятно сте срещали всички тези думички в описанията на комплекти спално бельо. Но в повечето описания често липсват подробности и е трудно да се ориентираме какво точно се крие зад красивия десен на чаршафите, които се готвим да си купим. В тази статия ще се опитаме да ви разясним основните материи и тъкани, които се използват при производството на спално бельо, и в частност в продуктите, предлагани от Дитекс-СМ. Въпреки че не си купувате чаршафи всеки ден, е важно да познавате терминологията, за да сте сигурни, че купвате качествени продукти, които ще ви радват дълго време.

Материите, от които се произвежда спално бельо, са десетки видове. Един от най-важните критерии за тяхното разграничаване е произходът им – дали са естествени или синтетични. Съществуват и някои миксове от двете. Важно е да се знае, че няма добри и лоши материи за спално бельо – всяка от двете групи има своите предимства и недостатъци, които ще се опитаме да разясним по-надолу.

ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИИ

Те са най-широко използвани в производството на постелъчни комплекти и всички видове спално бельо, които имат пряк досег с човешката кожа. Те абсорбират влагата от тялото по естествен начин и в същото време са нежни към кожата и с по-малък риск от алергични реакции. Не на последно място, са и по-екологични. Търсенето на изцяло естествени материи и такива от органично отгледани материали нараства постоянно.


Памук

Най-масово използваният естествен материал за производство на спално бельо (и всякакъв вид текстил) в света. Памукът е материал с изключително добра цена, удобен за обработване, с отлична поносимост и трайност. Спалното бельо от памук е хипоалергенно, не наранява човешката кожа и не образува статично електричество. Изделията от памук са удобни за ежедневна употреба и лесни за поддръжка в домашни условия, затова и памукът е избор номер 1 като материя за спално бельо. Разбира се, памукът си има и някои недостатъци като известна свиваемост и мачкаемост, но често те са пренебрежими, в сравнение с ползите от него.
Но надписът 100 % памук върху спалното бельо не е достатъчен, за да купите харесания от вас комплект без колебание. Памукът може да се обработва по множество различни начини, като в резултат се получават най-разнообразни материи с различни качества. И разбира се, на различна цена. Можете да намерите базови спални комплекти от 100 % памук на символични цени, които са подходящ избор за всеки дом с ограничен бюджет, който търси практично решение за спалнята. Но можете да намерите и луксозни предложения за стотици левове, с неподражаемо усещане и трайност.


ВИДОВЕ МАТЕРИИ ОТ 100 % ПАМУК

Видовете материи от памук се разграничават най-вече по технологията, по която са произведени. Това включва показатели като гъстота на нишките в плата, начин на подреждането им (плетка), дали са усукани или не и т.н. Един от най-честите показатели, които ще срещнете върху етикетите, е този за броят на нишките. Масовото схващане е, че колкото е по-голям броят на нишките, толкова е по-качествена материята. Това е правилно, но само донякъде. Имайте предвид, че големият брой нишки може да означава, че те са усукани на снопчета, защото не са били достатъчно здрави поединично. Може и да е изкуствено завишен чрез използването на различни технологии, а накрая материята пак да не е достатъчно качествена. Нашият съвет е: информирайте се за броя на нишките, но не го приемайте за единствен критерий при избора на спално бельо.

Хасе
Това е най-базовата памучна материя, широко разпространена по цял свят от десетилетия. Изделията от хасе са с ниска цена и притежават всички характеристики на памука като хипоалергенност, лесни за поддръжка, добра издръжливост. Отстъпват на по-високия клас материи от памук по критерии като мекота, усещане при допир и свиваемост. Изделията от хасе са обикновено с под 50 нишки на кв.см.

Ранфорс
Една от най-популярните материи през последните години, и напълно заслужено. Ранфорс е материя, изтъкана от усукани памучни нишки, които създават по-добро усещане за мекота и по-малка свиваемост. Изделията от Ранфорс са обикновено с плътност 57 или 63 нишки на кв.см., с тегло между 117 и 125 г. на кв.м. Ранфорс предлага отлично съотношение между цена и качество и неслучайно е от най-търсените и предлаганите материи на пазара на спално бельо.
 


Памучен сатен

Висок клас памучна материя, от която се произвежда луксозно и висококачествено спално бельо. Памучният сатен е изключително нежен на допир, плътен, издръжлив и със специфичен блясък, по подобие на класическия полиестерен сатен. Нишките са над 80 на кв.см. Важно! Памучният сатен често се бърка с обикновения сатен, който всъщност се произвежда от 100 % полиестер и няма общо с естествените материи. Имайте предвид, че двете не са едно и също и ако наистина държите на качествено спално бельо, гледайте на опаковката изрично да пише 100 % памук, освен думата „сатен“.
 

Перкал
Това е най-високият клас материя за производство на спално бельо от памук. Заради високата си цена, перкалът не е широко разпространен на българския пазар.

Други естествени материи
Спално бельо може да се произвежда и от други естествени материали като лен, коприна, бамбук и др. Те не са широко разпространени по обясними причини – от една страна материалите изискват по-скъпо и трудоемко отглеждане и обработка, а от друга – изискват повече поддръжка, за да запазят добрия си вид. Не на последно място – цената им е доста по-висока от тази на памучните изделия.

 

СПАЛНО БЕЛЬО ОТ СИНТЕТИЧНИ МАТЕРИИ
 
Микрофибър

Микрофибър е една от най-популярните синтетични материи за спално бельо, съставена от 100 % полиестер. Сред предимствата му са това, че е изключително лек, съхне бързо и не е необходимо да се глади. Също така материята е изключително здрава. Сред недостатъците е това, че трярбва да се внимава с прането – не повече от 30 градуса. Също така, не взаимодейства с кожата толкова добре, колкото естествените материали. Микрофибър се използва най-вече за олекотени завивки, възглавници, покривала за легло.

СПАЛНО БЕЛЬО ОТ КАКВА МАТЕРИЯ ДА ИЗБЕРЕМ?

При избор на чаршафи и други изделия, които ще са в продължителен допир с кожата, е препоръчително да изберете изделия от 100 % памук. Дитекс СМ предлага както базови продукти от Ранфорс на отлични цени, както и луксозни комплекти с 3Д принт, чаршафи от сатениран памук, а също така и бебешки спални комплекти от 100 % памук ранфорс. Изберете според Вашия бюджет и предпочитания.
По отношение на завивките, не се притеснявайте да изберете стилни дюсови завивки от 100% полиестер, както и по-специализираните олекотени завивки с аромати и други функции. На практика, такива са почти всички предлагани на пазара и широко използвани олекотени завивки. Тъй като те се използват почти винаги с горен плик, който обикновено е от памук, синтетичните материи не бива да ви притесняват, а дори напротив. Тяхното предимство е, че са отличен топлоизолатор, а в същото време са изключително леки и създават комфорт в леглото.

 

7 Коментар(и)

lxbfYeaa:
27/01/2022, 02:02:06 PM, www.vulnweb.com
Отговор

e

Диан:
15/10/2022, 07:34:47 PM

Путка ти в майната... какви са тия коментари "е" ? Нещо смислено има ли да кажеш?

lxbfYeaa:
27/01/2022, 02:03:46 PM, www.vulnweb.com
Отговор

e

lxbfYeaa:
27/01/2022, 02:06:24 PM, www.vulnweb.com
Отговор

e

lxbfYeaa:
27/01/2022, 02:06:48 PM, www.vulnweb.com
Отговор

e

lxbfYeaa:
27/01/2022, 02:10:50 PM, www.vulnweb.com
Отговор

e

lxbfYeaa:
27/01/2022, 02:13:56 PM, www.vulnweb.com
Отговор

e

Диан:
15/10/2022, 07:41:16 PM
Отговор

Към автора на статията: чудесно сте описали видовете, научих някои неща. Но все пак ме вълнува силно един въпрос- какви бяха масово разпространените бели чаршафи ,които се продаваха едно време в България. Страшно издръжливи на пране (доста хора ги перяха на висока температура, което е странно за памучна материя), хладни на допир и плътни. Материя, кройка???

Оставете коментар