Наспиват ли се децата ви? Колко сън е необходим?

Постнато отadmin23/08/20200 Коментар(и)

Достатъчното количество спокоен сън е важно за здравето на всеки от нас, най-вече на децата за тяхното психическо, емоционално и умствено развитие.

Недостигът на сън може да се отрази зле върху ученето, помненето и задържане на детското внимание. Освен това може да засегне и метаболизма, като увеличи риска от поява на наднормено тегло.

Кои са ползите от пълноценния детски сън през нощта?

Децата, които се наспиват, имат по-добри рефлекси. Малките ученици контролират по-добре емоциите си и се справят в училище отлично.

Като възрастните, и недоспалите деца са сънливи и раздразнителни. При тийнейджърите липсата на сън води до поведенчески и емоционални проблеми.

Детето ни в училищна възраст спи достатъчно, ако:

- ако заспива лесно – за 15-30 мин.;
- не се буди през нощта;
- активно е през деня за учене и за други занимания.

Защо децата не се наспиват?

Една от главните причини за това децата да не се наспиват, е неустановеното конкретно време за лягане.
Друга причина са източниците за разсейване. Ако детето играе на видео игри, гледа телевизия или общува с приятели в социалните мрежи непосредствено преди сън, ще заспи трудно и така „краде” от полезния сън.

Колко сън е необходим на децата?

Децата на различна възраст според специалистите имат нужда от различно количество сън на денонощие, като тези часове са по-скоро препоръчителни:

  • От 1 до 4 седмици – 15-18 часа

Новородените бебета спят общо 15-18 часа на денонощие, но сънят им е на периоди от 1-2 часа.

  • От 1 до 4 месеца – 14-18 часа

Разликата между деня и нощта се възстановява. Периодите на сън се увеличават до 6 часа.

  • От 4 до 12 месеца – 12-15 часа

Вече са установени навици за сън. Повечето бебета спят през нощта, а ако не могат, трябва да се намали броя на дрямките – 3, а за по-големите 2.

  • От 1 до 3 години – 12-14 часа

Повечето деца обикновено спят по 10 часа, а спането през деня може да се намали на едно.

  • От 3 до 6 години – 10-12 часа

Спането през деня вече се прекратява  - на 3 години все още има нужда от него, но не и на 5. Важното е детето да се наспива през нощта.

  • От 7 до 12 години – 10-11 часа

Средно детето трябва да спи 10 часа, макар че средното количество е 9. Трудно може да се наложи такъв режим, тъй като става по-активно.

След 12-годишна възраст необходимото количество сън при децата е различно. Част от тийнейджърите спят по 8-9 часа – колкото възрастните, а някои повече, като зависи от конкретните нужди.

За да се наспят добре децата ни, зависи от нас, възрастните. Ако сме достатъчно убедителни и постоянни в изискванията си, те ще си почиват пълноценно и ще си изградят добри навици за сън в бъдеще.

Оставете коментар