Наръчник: Как да изпълним успешно поставените цели за 2021г.?

Постнато отadmin17/01/20210 Коментар(и)

За всички хора по света 2020г. беше година на предизвикателствата, част от които продължават. Това обаче съвсем не означава, че с тежестта си пандемията и политическите трусове трябва да попречат на всеки един от нас да се възползва от възможностите на новата година.За да изпълните успешно своите цели през 2021г., има задължителни стъпки, които ще ви помогнат за това:

1. Поставете си правилните цели

Изберете си такива цели, които наистина са ви интересни и необходими. Ако постигането им няма да ви направи щастливи, няма смисъл да правите нещо без желание. Например да учите право, защото родителите ви искат да станете адвокат, но вие мечтаете за музикална кариера.

2. Използвайте инструмента SMART goals

Терминът „SMART” e въведен от Джордж Дюран през 1981г. и означава „умен”. Днес този метод се използва най-вече за нуждите на бизнеса, но и от всеки, решил да се развива успешно.

SMART е абревиатура, включваща пет думи. Те обозначават пет критерия за перфектен избор на цел, която трябва:

- Specific:  да е конкретна и да може да отговаря на въпроса: Какво искам да постигна?

- Measurable: да има ясен индикатор, че е постигната, трябва да виждате резултата.

- Attainable: да е достижима, да прецените имате ли нужните ресурси. Трябва да можете да си отговорите на въпросите: Как? Колко?

- Relevant:  да е реалистична и да заслужава усилията ви.

- Time-Based: да бъде ясно очертана във времето – за една седмица, един месец и т.н. Добре е да разбиете по-голямата цел на по-малки подцели.

3. Следете и документирайте своя прогрес

Ако целите ви са само в главата, ще си останат само мечти. Правилните цели е нужно да бъдат записани на лист хартия или в електронен документ по етапи.

Може да документирате прогреса си с диаграми, на телефона или по друг начин, за да се отчитате пред себе си. Психологически това ще ви мотивира много повече.

4. Реализирайте целите си с приятел/роднина

Това, че целта е ваша, не означава, че не трябва да потърсите помощ. Създайте си подходяща среда. Намерете приятел, който да кара ски с вас. Гответе заедно с роднина кулинар във вашия видео блог. Допитайте се до децата си, ако пишете детска книжка.

Ако намерите поддръжници, това може да ви помогне да реализирате по-успешно намисленото. Срещайте се и общувайте с опитни хора, четете, трупайте знания.

5. Намерете източници на мотивация

Щом вече сте избрали своята цел, явно ви е водела най-вече вътрешна мотивация. Но тя е само причината да искате да постигнете даденото нещо. Нужни са ви и външни източници на мотивация.

Свържете се с хора, които са постигнали подобна на вашата цел, или четете за тях.

Направете си дъска/карта на желанията с колаж от цитати, вдъхновяващи картинки или обекти, свързани с поставените цели.

6. Научете се на търпение

Ако не успеете да постигнете целите си през 2021г., не съжалявайте и не се критикувайте. Приемете ситуацията, анализирайте я и си направете изводи.

Направите ли го, значи вече сте напреднали в саморазвитието си. Просто продължете със следващото в списъка или с нов списък.

Оставете коментар