Наръчник за купуване на възглавници

Постнато отadmin18/08/20200 Коментар(и)

Много често сутрин усещаме, че не сме се наспали въпреки осемте часа препоръчителен покой. Будим се със схванат врат и по-скоро уморени, а не отпочинали.
Най-вероятно причината за това е нашата възглавници, която заедно с леглото, матрака и спалното бельо трябва да съдейства за добрия сън.

Невинаги добрата възглавница е удобна за всеки, но задължително е да осигурява правилна опора на шията и главата. В противен случай ще предизвика неспокойствие и напрежение, които водят до некачествен сън.

Изисквания за добра възглавница

Добрата възглавница трябва да бъде:
- опора на гръбнака в естествена позиция;
- подходяща за нашата специфична позиция на спане;
- изработена от хипоалергични материали за хора с алергии;
- подвижна и удобна.

Правилен избор на възглавница

Според формата

Класически възглавници предпочитат хора, обичащи да сменят често позата си или спят по корем. Обикновено са направени от мемори пяна, коприна, пухкави нишки и др.

Анатомичните възглавници съдействат за отпускане на мускулите на врата, гърба и раменете. Направени са от мека мемори пяна или по-твърда пяна, както и от естествени материали.

Според твърдостта

Мека възглавница

Меките и по-ниски възглавници се препоръчват за хора, които спят по корем. При спането на такава възглавница не се натоварват шийните прешлени и гръбнакът.

Средно твърда възглавница

Такава възглавница е за хора, обичащи да спят по гръб, и за сменящи позите си по време на сън. Спомага за правилната позиция на врата и гръбнака.

Твърда възглавница

Твърдата възглавница е за хората, обичащи да спят настрани, защото  поддържа врата и гръбнака в правилна позиция.

Според пълнежа


Пълнежът осигурява опората и от особено значение. Може да бъде от мемори пяна, силиконови влакна, коприна, пух, латекс и др.

Мемори пяна

Това е специален материал, реагиращ на натиск и температура. Възглавниците с мемори пяна освобождават напрежението в мускулите и ставите,  следвайки извивките на главата, раменете и шията. Осигуряват стабилна опора и макар че са по-скъпи, допринасят за максимално добър релакс.

Силиконови влакна

Възглавниците с пълнеж от силиконови влакна са много удобни, защото имат средна твърдост и задоволяват повечето вкусове. Нямат добра циркулация, но ако външният плат е от качествен памук, осигуряват добър сън.

За хора със здравословни проблеми

Алергия към прахови акари

Препоръчителни са възглавниците с пълнеж от коприна, пухкави нишки или мемори пяна.

Болки във врата

Подходящи са анатомични възглавници най-вече от мемори пяна, освобождаващи напрежението във врата, като се моделират според формата му.

Ортопедичните възглавници са едновременно анатомични и по-специални. Те предпазват повърхността и ядрото на възглавницата от навлизането на микроби. Снемат напрежението не само от врата, но и надолу по раменете или торса, а и намаляват хъркането.

Ако се потим, докато спим, добре е да потърсим дишаща възглавница.

Смяната на старата възглавница с нова е наложителна, ако загуби твърдостта си, не успява да поддържа неутрална позиция на гръбнака и вече не се чувстваме комфортно с нея.

 

 

Оставете коментар