Лечебни приложения на розовото масло

Постнато отadmin20/01/20210 Коментар(и)

Масовото култивирано отглеждане на маслодайна роза, наричана още „казанлъшка”, датира у нас още от 17. век. Българското розовото масло или rose otto,  е уникален продукт, популярно и използвано за козметични продукти и за ароматерапия по целия свят. То се извлича чрез парна дестилация от свежите венчелистчета на маслодайната роза Rosa Damascena, набрани рано сутрин.

Цветът на розовото масло е бледожълт, като понякога има зеленикав оттенък. Мирисът му на свежи рози е сладък, богат и топъл.

Омайващият аромат на розовото масло оказва мощно терапевтично въздействие върху човешкия организъм благодарение на богатото си съдържание на полезни вещества.

Какъв е химичният състав на розовото масло?

Розовото масло съдържа над 300 познати съединения, като основните са: цитронелол, гераниол, фенил етанол, изо-борнеол, нерал, геранилацетат, стеароптен, цис-розов оксид и др.

Химичният състав на розовото масло не е постоянен, защото е зависим от мястото на отглеждане и от вида на цвета. Основните съставки като процентно отношение са гераниолът и цитронелолът.

Какви са лечебните ефекти на розовото масло върху организма?

Освен че се използва в козметичната индустрия поради своето антибактериално, противовъзпалително и антиоксидантно действие, розовото масло има доказани лечебни ефекти върху тъканите и органите на организма:

  • Неврофармакологичен ефект

Флавоноидите и терпените в растението оказват антидепресантно въздействие.

  • Аналгетичен ефект

Предполага се, че се дължи на кверцетините и кемпферола, които са хидроалкохолни и етанолови екстракти, неразтворими във вода.

  • Ефект срещу невротична атрофия

Изследванията показват, че екстракт от роза помага при терапията на деменция.

  • Ефект върху дихателната система

Установено е, че етанолов екстракт намалява кашлицата, действа против астма и сенна хрема.

  • Противодиабетен ефект

Нивата на кръвната захар се понижават значително при перорална употреба на метанолов екстракт на роза.

Като цяло, розовото масло действа спазмолитично, антивирусно, кръвоспиращо, успокоително, тонизиращо.

Въпреки че не е токсично или дразнещо, не се препоръчва използването му по време на бременност.

Как се усвоява розовото масло?

Подобно на всички етерични масла, розовото масло може да се усвоява по няколко начина:

- Вътрешно приемане

Поради високата си концентрация розовото масло не трябва да се приема вътрешно за самолечение без препоръка и консултация от квалифициран специалист. Освен това съществува и риск продуктът да е некачествен.

- През кожата

Абсорбирането на розовото масло през кожата става бързо, но трябва да се разтвори в растителни липиди. Те проникват в кръвта чрез капилярите. Влизат в контакт с лимфните съдове и нервите в кожата и въздействат на нервната и лимфната система.

- Чрез обонянието

Инхалацията или вдишването на розово масло чрез дифузер, спрей или капчици върху парче плат, е най-лесно приложимият начин да се възползвате от лечебните му свойства.

Ароматните молекули достигат бързо до мозъка чрез обонятелните органи и до белите дробове, от които попадат в кръвта.

Със своя аромат розата стимулира отделянето на ендорфини от хипофизата, което подобрява настроението, като успокоява емоциите и намалява стреса.

Този ефект е и причината екстракт от розово масло да се импрегнира в платове за изработка на възглавници и спално бельо.

Така прекрасният розов аромат помага за добрия сън през нощта, премахвайки нервното напрежение, натрупано през деня.

Оставете коментар