Лавандулата – любимо успокояващо средство

Постнато отadmin30/01/20210 Коментар(и)

Надали има по-прекрасна крайпътна гледка от тази на разцъфнало лавандулово поле през юни-юли. Тази лилава ароматна шир е в състояние да въздейства върху сетивата на всеки.

Но растението лавандула не доставя наслада само с красотата и аромата си. Още преди хилядолетия неговите способности да успокоява и да лекува са били познати на предците ни.

Известно е, че България от 2012г. насам заема челно място по производство и износ на масло от лавандула. Водещи козметични компании създават все повече качествени продукти от лавандула.
 

На какво се дължи интересът към лавандулата?

Далече преди нас хората са установили, че лавандулата е не само красива и благоуханна, но и полезна за здравето. Затова и интересът към нея продължава и до днес.

Дали във вид на лавандулово масло, лавандулова вода, чай или добавена като кулинарна съставка, няма значение. Всички приложения на лавандулата имат положително въздействие върху организма както на хипертоници, така и на хипотоници.

Най-големите ползи от лавандулата са свързани със свойството й да:

 • Успокоява тревожността и стреса
 • Прогонва безсънието
 • Действа противовъзпалително
 • Облекчава раздразнения по кожата и симптоми при екзема, псориазис и акне
 • Подпомага бързото зарастване на рани
 • Подобрява здравето на косата
 • Снема напрежението на кръвоносните съдове и улеснява работата на сърцето
 • Предотвратява развитието на вредни бактерии в червата
 • Действа имунорегулиращо, като подобрява функционалната способност на левкоцитите

В народната медицина се използва при газове в червата, гастрит, ревматизъм, ускорено сърцебиене и др.

Как се постига успокояващ ефект с лавандулата?

Неслучайно латинското име на лавандулата Lavera всъщност означава „мия”. Тя наистина създава усещане за чистота, грижи се кожата и „чисти” тялото от емоционален стрес, нервно напрежение и умора. Затова и се препоръчва терапия с лавандула при мигрена, главоболие, неврастения, тревожност и безсъние, за да се уравновесят основните процеси на възбуждане и задържане.

За тази цел широка е употребата на лавандуловото масло. То се извлича чрез парна дестилация от цветовете на растението и се смята за едно от най-безопасните етерични масла.

Своето свойство да действа успокояващо лавандуловото масло дължи на богатия си химичен състав: 1,8 цинеол, а-пинен, cis-ocimene, trans-ocimene, камфор, линолоол, 3-octanone, терпинен-4-ол, caryophylline, лавандулов спирт.

Маслото от лавандула може да се закупи под различна форма – капки, таблетки, капсули. Съдържа се и в различни козметични продукти като сапуни, шампоани, продукти за вана, билкови масла, кремове за лице, маски за коса и др.

Има много начини да успокоите нервната си система и да си осигурите здрав сън с възглавница LAVENDER DREAMS или Възглавница Лавандула.

Ето някои предложения, които се използват за ароматерапия:

 1. Направете си чай от лавандула. За една чаша са необходими 1-2 ч.л цветове.
 2. Вземете си вана, като на 20 л вода добавите 20-100 г цветя.
 3. Използвайте свещи с лавандула или аромалампа за релакс.
 4. Спете върху ароматизирана с лавандула възглавница или сложете торбичка с изсушена лавандула до главата си през нощта.
 5. Стрийте листенца и цветове лавандула между пръстите си и ги втрийте в слепоочията си.

Няколко изсушени китки от стръкове лавандула в дома ви също са добър вариант. Освен това ще бъдат красива декорация и ще гонят далеч молци и комари.
 

Оставете коментар