Кога и как да перем спалното бельо?

Постнато отadmin09/07/20200 Коментар(и)


Как да се грижим за чаршафите и завивките, така че да им се радваме дълго време

Прането на спалното бельо е една от най-подценяваните и най-слабо коментираните теми. Докато прекарваме часове, обмисляйки на каква програма на пуснем най-новата си блуза от страх да не се свие или деформира, рядко се замисляме върху такива въпроси, когато пускаме в пералнята чаршафите. А след това сме склонни да обвиним производителя или търговеца, че продуктът му е некачествен.
За спалното бельо трябва да се грижим като за всички останали дрехи в гардероба си и дори повече. На практика прекарваме в него много повече време, отколкото в дрехите, които носим през деня. В тази статия ще споделим полезни съвети как да се грижим за спалното бельо, как да перем и сушим завивките и някои малко известни тайни в тази връзка.

Как да перем чаршафите и калъфките

Правилото е, че чаршафите и калъфките трябва да се перат на максималната допустима температура, указана на етикета. Спалното бельо задържа всевъзможни микроорганизми, пот, дори акари от матрака, затова почистването му е жизненоважно. Бельото от памук обикновено може да се пере на температура до 60 градуса. Но ако чаршафите ви са цветни, твърде е възможно на етикета да пише 40 градуса, за да се предпазят цветовете, дори да са от чист памук. Синтетичните материи обикновено се перат на не повече от 40 градуса. Ако спалното бельо е много замърсено, препоръката е да пуснете по-дълга програма или такава с предпране. Внимавайте със самосиндикалните решения да пуснете чаршафите на по-висока от указаната температура – може да ги извадите в неочаквани десени от пералнята!
Ако чаршафите ви имат петна, обработете ги с препарат за петна, преди да ги пуснете в пералнята! Когато е възможно, избягвайте агресивни детергенти и омекотители, тъй като те могат да разрушат нишките. Не прекалявайте с препарата за пране, защото ако не бъде изплакнат добре, също може да увреди материята, а и да стане повод за алергични реакции.

Колко често да перем чаршафите?

Колко често перете дрехите, които носите в ежедневието? Да, вярно е че с тях излизате навън и се замърсяват повече, но пък при спалното бельо има друга особеност – прекарвате в него многократно по-дълго време. Препоръчително е чаршафите да се сменят веднъж седмично или в най-лошия случай – веднъж на две седмици. Ако приемем, че ги сменяте на 10 дни, това означава, че спите в едни и същи чаршафи в продължение на 80 часа, без да ги изперете. Коя друга дреха сте носили толкова дълго?

Как да сушим чаршафите?

Отново не пропускайте да погледнете указанието на етикета. В общия случай можете да сушите спалното бельо в сушилня, съобразена с материята. Повечето сушилни машини имат различни програми за памук и синтетика, като тези за синтетика обикновено са по-щадящи, но и по-малко ефективни и памучните ви чаршафи може да останат влажни или да имат нужда от по-дълго време за изсушаване. Ако имате възможност, сушете чаршафите на слънце, когато времето го позволява. Дори да го правите веднъж на няколко месеца, пак ще им се отрази добре. Слънцето е естествен убиец на някои бактерии и микроорганизми. Все пак, внимавайте с бельото в ярки цветове. Ако редовно е изложено на слънчева светлина, цветовете може да избледнеят. Но пък белите чаршафи стават по-искрящи на слънце.Как да перем и сушим олекотените завивки и възглавниците?


При правилна грижа, олекотените завивки могат да се перат 1-2 пъти годишно. На етикета на всяка от тях би трябвало да е описана температурата за пране и сушене. Едни от най-масовите завивки на пазара са с калъф от памук или микрофибър и пълнеж от синтетични влакна. Те обикновено могат да се перат и сушат на програма за синтетични материи, до 40 градуса. Винаги използвайте калъф върху олекотената завивка – в  противен случай би трябвало да я перете всеки път с чаршафите, а това е трудно за изпълнение, а и ще скъси живота ѝ.
По отношение на възглавниците, те трябва да се перат по-често – поне веднъж на 2-3 месеца.

Как да се грижим за изделията от гъши пух?

Изделията от гъши пух са невероятно меки и удобни, но и по-скъпи и изискват повече грижи. Повечето двойни завивки не се събират в стандартна домашна перална машина или не могат да се изсушат добре в нея. А доброто сушене е жизненоважно, иначе съществува опасност да развият мухъл. Затова, по възможност, давайте завивките от гъши пух на специализирано почистване. Ако все пак ги перете у дома, ползвайте течен препарат за пране защото е по-щадящ към пълнежа. Перете на температура до 30 градуса, като възглавниците се перат заедно с калъфките. Сушете на ниска температура дълго време. След това изтръскайта добре пухените възглавници и завивки, за да се уверите, че са напълно сухи. Може да ги оставите да се проветрят на въздух, ако времето го позволява.


Често допускани грешки при пране на спално бельо.

Препълване на пералнята
Може да се изкушавате да пуснете чаршафите на цялото семейство наведнъж, но това не е добре нито за тях, нито за вас. За да бъдат почистени добре, чаршафите трябва да са потопени в голямо количество вода, която да циркулира. Не пълнете пералнята до максималния ѝ капацитет, когато перете спално бельо. Не сгъвайте чаршафите в пералнята.

Пране на грешна програма
Памучните чаршафи в светли цветове вероятно ще издържат всяка програма, но с цветните и синтетичните трябва да се внимава. Когато не са много замърсени, можете да си позволите да ги перете с по-хладка вода и на по-щадяща програма. Така и гладенето ще е по-лесно.

Сушене на чаршафи и хавлии едновременно
Чаршафите и хавлиите са от различни материи, макар и двете да са памучни. Ако ги сушите заедно, твърде вероятно е хавлиите ви да останат влажни, когато чаршафите са готови. Или да пресушите чаршфите, докато чакате хавлиите да изсъхнат напълно. Прекаляването със сушенето може да увреди материите и да скъси живота на спалното бельо.
 

 

Оставете коментар