Как стресът влияе на паметта?

Постнато отadmin22/09/20200 Коментар(и)

Стресът, на който е подложен съвременният човек, причинява много вреди на организма. Тялото ни не е устроено да издържа на високите нива на стрес. Постепенно се натоварват всички системи и органи, а най-много мозъкът.

Едно от последните изследвания показва, че главният мозък намалява обема си поради стреса, а освен това се влошава и паметта най-вече поради излишъка на кортизол.

Защо е опасен кортизолът?

Важна роля в способността ни за запаметяване играе хормонът кортизол, отделящ се  при стрес. Доказано е, че той влияе пряко върху функционирането на мозъка.

Докато адреналинът и норепинефринът са стресови хормони, които в напрегнати ситуации могат дори да спасят живота ни, но са с краткосрочно действие, кортизолът има дългосрочен ефект и е опасен.

Голямото количество кортизол е причина за остеопороза, затлъстяване, хормонален дисбаланс, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.

Появяват се и проблеми със съня, трудна концентрация и влошено запаметяване.

Как се отразява стресът на паметта?

Забравянето на елементарни неща и занижената концентрация винаги се забелязват и това са първите признаци на хроничен стрес. Забравяме къде са ключовете, дали е изключена ютията, за важна уговорка и др.

Всъщност до забравянето не се стига изведнъж. След появата на умора, усещане за липса на време и чувство за невъзможност да се справим със задълженията си, следва раздразнителност или потиснатост, а след това и забравяне.

Разбира се, ако човек е сравнително млад, не е толкова притеснително. Може просто да става въпрос за бърнаут синдром, който се наблюдава при прекалено натрупване на стрес.

Вземането на отпуск, краткото пътуване, разходките, спортът и др. могат да облекчат и дори да преустановят напрежението.

В случай обаче, че почивката и други релаксиращи техники не помагат повече от 1 месец, тогава се налага да посетим невролог.

Това се отнася особено за хора над 60-годишна възраст. Доказано е, че сред 55-60-годишните с деменция са 2-3%, а между 65-85-годишните – над 30%, като половината са с Алцхаймер.

Кои са признаците на деменция?

При деменцията симптомите не се появяват изведнъж, а могат да „тлеят” с години.

В началото човек може да забравя от време на време или да се обърква за малко. Процесът напредва бавно поради големите компесаторни възможности на мозъка да работи, но когато 60-70% от клетките загинат, вече има видими симптоми.

Това е умора при общуване с повече от един човек едновременно, отказ от посещения на събития с много хора или нови места, бавно запомняне на нова информация и др. Отслабва и кратковременната памет.

За подобряване на това състояние не трябва да се губят социалните контакти, натоварва мозъкът е добре да се натоварва с четене, решаване на кръстословици и др., да не се подценява физическата активност и здравословното хранене и да се контролират  всички рискови фактори.

Това са един от най-елементарните, но лесни и успешни начини за подобряване на паметта не само на хората с деменция. Можем да прибавим още и пълноценния сън, упражненията за дълбоко дишане и пиенето на достатъчно вода.

 

Оставете коментар