Как да се предпазим от акари и други бактерии, които обитават нашата спалня?

Постнато отadmin12/09/20200 Коментар(и)

Без значение колко чист е домът ни, в него винаги могат да се открият акари. Макар и  невидими, те не са безобидни и заселвайки се в спалнята и в други помещения, могат да увредят сериозно здравето ни.

Какво представляват акарите?

Акарите принадлежат към семейството на паяците и представляват микроскопични организми. Дълги са само 250-300 микрона и имат прозрачни тела. Поне 10 пъти трябва да ги увеличим, за ги идентифицираме. Имат овална форма, 8 крака и са без очи.

Възрастните женски акари наведнъж могат да снесат до 80 яйца. Цикълът яйце-възрастен трае 1 месец, а 1-3 месеца живее всеки акар.

Акарите са повече от 47 вида и домашните акари са тези, които се изхранват основно от мъртви клетки на хора и домашните им любимци.

Мъртвата кожа и пърхотът най-често са в по-голямо количество във възглавниците, матраците, тапицираните мебели и килимите.

Основните местообитания на акарите са леглата. Матракът в спалнята ни може да съдържа от 100 хиляди до 10 милиона акари, а 10% от теглото на една използвана 2 години възглавница е възможно да бъде само от акари и техни изпражнения.

Макар че не са паразити, акарите отделят вреден алерген от своите телесни части и фекалии. Всеки акар отделя ежедневно 20 екскремента, които съдържат протеин, причиняващ алергии на много хора.

Какви алергии причиняват акарите?

Въпреки че за повечето хора акарите не са опасни, но хората с алергии към домашна прах могат да развият алергии и към фекалиите на акарите. Понеже всеки акар за няколко седмици може да произведе до 2 хиляди  вредни частици, това може да доведе до астма, алергии и затруднено дишане.

Симптомите могат да са кихане, кашляне, назални полипи, хрема, сърбящ нос, зачервени очи, екзема и др. Подозренията за такъв вид алергия могат да се проверят чрез кръвни и кожни тестове.

Как можем да се предпазим от акарите?

Сред най-ефикасните методи за борба с акарите са:

- редовно почистване;
- пране с гореща вода;
- почистване с парна машина;
- използване на хипоалергенни възглавници и матраци;
- замяна на завесите с щори и килимите с твърда настилка;
- редовно проветряване.

Можем да използваме и масло от чаено дърво и други етерични масла или да си направим спрей срещу акари. За спрея са нужни по половин чаша алкохол за разтриване и дестилирана вода, смесени в бутилка за спрей с 30 капки етерично масло по избор. Пръска се навсякъде, където се предполага, че има акари.

Как да предпазим матрак от акари?

Ако матракът не е хипоалергенен или с хипоалергенен протектор, можем лесно да го почистим.

Смесваме половин чаша сода бикарбонат и няколко капки лавандулово масло в буркан. Разбъркваме добре и през сито поръсваме внимателно матрака. След около час обираме с прахосмукачка сместа.

Възглавниците също можем да обработим по този начин.

Макар че е невъзможно да се отървем напълно от праховите акари, ако вземаме редовно мерки, можем поне да намалим популацията им.

Оставете коментар