Как да отпочинем по време на почивка?

Постнато отadmin23/08/20200 Коментар(и)

За да съхраним и възстановим своето здраве, имаме нужда от почивка. В противен случай се натрупват токсини в организма, водещи до различни заболявания.

Някои хора мислят, че почивката е губене на време. Но както липсата на сън, така и отсъствието на почивка, която е различна от ежедневната, може да има неприятни последствия като отслабване на имунитета, хронична умора и раздразнителност.

Коя почивка е добра?

Според специалистите трябва да почиваме всеки ден, един ден седмично и няколко седмици годишно. Кратка или дълга, почивката ни помага да се освободим от умората, месеците напрежение и всекидневен стрес. Освен това е важна не само за нас, но и за децата.

Изследване на Европейското кардиологично дружество, проведено с участието на 1200 души в продължение на 50 години, показва, че продължителната почивка – поне 3 седмици – понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Добрата почивка за всеки е различна. Едни смятат, че си почиват добре с коктейл на плажа, други – с дълги разходки в планината, трети – с екскурзии до екзотични места и т.н.

Важно е почивката да не бъде пасивна, защото завръщането на работното място ще бъде трудно. Освен това е добре да я планираме по-рано, защото в противен случай в последния момент можем да натрупаме стрес.


Как да си починем добре на почивката?

Всеки е чувал за онова състояние на съвременния работещ човек, наречено „бърнаут” или „прегаряне”. Смята се, че най-вече от това емоционално и психическо изтощение страдат лекарите, полицаите, учителите, а и много работохолици с други професии, изискващи висока концентрация.

Разбира се, няма универсална рецепта за това как да се избегне „изчерпването”. Всеки сам за себе си може да прецени как да почива пълноценно и да се презареди, но без да се чувства изтощен след почивката.

От полза могат да бъдат следните съвети за добра почивка:

  • Почивката ни трябва да бъде съобразена с нашия вкус и с това, което обичаме да правим.
  • Няколко мини ваканции понякога е по-добра идея от дългата ваканция.
  • Не трябва да оставяме важните неща за последните дни преди почивката.
  • Добре е да останем вкъщи за 1-2 дена, преди да заминем, за да се настроим за отдих.
  • Спортът или активните дейности са за предпочитане пред мързелуването на плажа или край басейна. Активността съдейства за повишаване на ендорфините, а намалява стреса.
  • По възможност по-малко да използваме мобилния си телефон, както и социалните мрежи.
  • Можем да правим нещата, за които преди не сме имали време – например да спим повече. Но и постоянното безделие и прекарване на времето в сън нямада възстанови силите ни. Нужно е да намерим баланса.
  • Трябва да изключим от съзнанието си всякакви мисли за работни ангажименти.


Най-важното – да отпочиваме с мисълта, че почивайки, не бягаме от работа, а се грижим да заредим с енергия тялото и ума си.

Оставете коментар