Какво представлява Sleep Apnea

Постнато отadmin13/08/20200 Коментар(и)

SLEEP APNEA – какво представлява, какви са симптомите/опасностите и как може да се лекува?

Сред най-разпространените болести на съвремието като рак, алергии, Алцхаймер, затлъстяване и др., е и Sleep Apnea Syndrome – SAS или сънна апния. Причини за това заболяване са излишните килограми, структурни промени в носа и гърлото, честата употреба на алкохол, наличието на гастро-езофагеален рефлукс и др.

Какво представлява сънната апнея?

Ако по време на сън въздушният поток, преминаващ през носа и устата прекъсва, т.е. има паузи при дишане, тогава специалистите говорят за наличието на SAS – сънна апнея. Всъщност за такова заболяване се говори винаги, когато по време на сън настъпват паузи в дишането. Те се наричат „апнеи” – от лат „липса на сън”.

В медицината са известни най-общо два типа сънна апнея:

- централно обусловена, която е свързана със спиране на дишането поради неврологичен проблем и е много рядка;
- обструктивна, при която се задържа въздуха по време на сън поради отпуснати в гърлото мускули.

Най-често срещана е обструктивната сънна апнея или OSA. При нея се повтарят епизоди на обструкция на дихателните пътища, докато болният спи. Обикновено това  се дължи на намалено количество кислород в кръвта.

Какви са симптомите на обструктивна сънна апнея?

Основни симптоми на OSA са постоянната сънливост през деня и честите апнеи по време на сън.

Сред останалите симптоми са:

- хъркане, сумтене, задъхване и задавяне;
- събуждане с болки в гърлото или сухота;
- объркване и главоболие сутрин;
- липса на концентрация;
- честа смяна на настроенията, раздразнителност и депресия;
- загуба на либидо;
- високо кръвно налягане;
- наднормено тегло;
- прекомерно изпотяване и често уриниране нощем;
- поява на стомашни киселини и др.

Какви рискове крие ненавременното диагностициране?

Обструктивната сънна апнея е потенциална опасност за живота. Може да предизвика инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане, аритмия, импотентност. През деня сънливостта води до ниска производителност, проблеми във взаимоотношенията, произшествия на пътя и др.

Диагностиката за сънна апнея може да се направи вкъщи със скрийнингово устройство, което  записва дишането, хъркането и сатурацията на кислород. Данните се разчитат от специалисти и се определя Апнея Хипоапнея Индекс. Ако има 5-30 спирания на дишането за час, формата на болестта е от лека до напреднала, а над 30 – напреднала.

Как се лекува сънната апнея?

Леката апнея се лекува, като променят поведението и навиците –  намаляване на телесното тегло, спане на едната страна и др. При наличие на хъркане се установява дали е признак за сънна апнея, или се дължи на нещо друго.

В някои случаи се правят оперативни интервенции - при големи небни тонзили, голям език или оточност на тъкани, блокиращи дишането.
В домашна обстановка сънната апнея се лекува със СРАР апарати, представляващи устройство, което контролира подаването на въздух под налягане.
Използването на СРАР апарат намалява риска от инфаркт, мозъчен инсулт и захарен диабет.

Като всяко хронично заболяване, и обструктивната сънна апнея може да бъде контролирана. Най-важното е да се предприеме ранна диагностика и своевременна адекватна терапия.

Оставете коментар