Има ли връзка между недоспиването и депресивните състояния?

Постнато отadmin22/08/20200 Коментар(и)

Депресията днес засяга все повече хора и то във все по-млада възраст. Има много рискови фактори, които способстват за депресивните разстройства, включително и  хроничните проблеми със съня.

Съвременният човек е подложен на стрес и има заседнал начин на живот, което води до проблеми със съня. Други причини за недоспиването са прекомерната употреба на технологиите, късната вечеря, стимулиращите напитки и др.

Значение на добрия сън

Всеки от нас прекарва почти 1/3 от живота си, спейки. Учените все още не са на едно мнение какво предизвиква механизма на сън и защо имаме нужда от него.

Изучавайки функцията на главния мозък, специалистите стигат до извода, че докато бодърстваме, в някои структури на главния мозък се образуват вещества като мелатонин, серотонин и др., които ни дават възможност по-късно да заспим.

Всъщност заспиването е сигнал организмът ни да премине към различен режим на функциониране – активират се възпалителни процеси, клетките се пречистват, а нервната система преработва получената информация.

Добрият сън е важен, защото:

- помага на глимфатичната система да изхвърли токсините;
- укрепва имунитета;
- усилва концентрацията;
- намалява риска от психични заболявания.

Симптоми на недоспиването

Отдавна съществуват  доказателства колко много застрашава здравето недостатъчният сън. Ако в определен период се случва да не спим добре, тялото се адаптира. Но хроничното недоспиване отслабва имунната система и може да доведе до дегенеративни заболявания на мозъка.

Общите симптоми за недоспиване са:

- умора и сънливост през деня;
- намалена концентрация;
- трудно запаметяване;
- нарушена координация;
- раздразнителност, депресия.

Недоспиването има и скрити симптоми като непрекъснат глад, прилив на енергия вечер, зле изглеждаща кожа, по-чести настинки и др.

Недоспиване и депресия

Години наред учените проучват по какъв начин недоспиването води до депресивни състояния.

Швейцарски експерти изследват режима на спане и психичното състояние на около 600 човека и доказват, че ако нощният сън е недостатъчен, това води до емоционални и нервни разстройства.

Според други изследвания на американски учени хората, които си недоспиват, нямат сила да игнорират негативни емоции, което води до тревожни състояния и депресия.

Екип от учени от Университета на Уоруик открива обаче неврологичния механизъм, който потвърждава връзката между недостатъчния сън и възникването на депресивните състояния.

Проучвайки  9735 души с депресия, открили стабилна връзка между три участъка от мозъка: свързания с краткосрочната памет, отговарящия за самосъзнанието и асоциирания с негативните емоции. Анализът показал, че силна активност в тези области съществува и при хора с проблемен сън.

Една от хипотезите е, че установената от тях мозъчна активност е предизвикана от отрицателни емоции и донякъде става ясно защо недоспиването и  депресията са свързани.

До този момент е известно, че страдащите от депресия по-трудно заспиват, а тези с проблеми при заспиването, са по-податливи на депресивни състояния.

Макар че проучванията продължават, пробивът е направен – невралните механизми, отговорни за връзката недоспиване-депресия, са идентифицирани.

Това ще доведе до по-ефективно лечение на депресията и ще даде възможност на милиони хора да подобрят своя сън.

Оставете коментар