Алое вера – предимства за здраве и красота

Постнато отadmin25/01/20210 Коментар(и)

Невероятното растение Алое принадлежи към сем. Liliaceae – Кремови, към които се отнасят също и лукът и чесънът. Алоето има повече от 200 разновидности, но най-популярно е Алое вера, наричано в древността „растението на безсмъртието”.

Наистина и днес с Алое вера се лекуват десетки неща – от кожни проблеми до заболявания на храносмилателната система. За вътрешно или за външно приложение се използват различни части на растението.


Защо Алое вера се предпочита за медицински цели?

Като алтернативно лекарство Алое вера се предпочита заради многото си предимства:

  • Богат химичен състав

Съдържа повече от 200 активни съставки, сред които:

- витамини - А, С, Е, В1, В2, В3, В6, В12 и др.;

- минерали - калций, цинк, магнезий, селен, хром, желязо, натрий, мед, калий, манган;

- аминокиселини – около 22 вида, включително 8 много важни;

- мастни киселини – HCL холестерол, кампестерол, В-ситостерол; линолова, миристинова, линоленова, каприлова киселина и др.

Листата на Алое вера са почти изцяло пълни с вещество, подобно на гел, което е около 99% вода. Те могат да се налагат директно при различни кожни раздразнения. Гелът може да се приема като сок или капсули.

За разхлабителен ефект се използва жълтата част на външната обвивка.

  • Качества на адаптоген

Това означава, че повишава естествената приспособимост на организма към външни промени и способността му да устоява на заболявания. Действа като балансьор между всички системи на организма и адаптивните му механизми. Така успяваме да се справим със стреса.

  • Помощ при храносмилането

Алоето помага за правилното храносмилане, като успокоява и прочиства храносмилателния тракт. Поради адаптогенните си свойства лекува запек и диария. Ефективно отстранява и проблеми като киселинен рефлукс, синдром на раздразнените черва и глисти.

  • Детоксикираща роля

Подобно на водораслите и чиата, Алое вера е желеобразна храна, увлича токсините по пътя си и ги отвежда за изхвърляне от дебелото черво. Така отстранява отпадъците от тялото и го детоксикира.

  • Добър алкализатор

Поддържането на алкална среда в организма предпазва от заболявания. Затова трябва да се консумират повече алкални храни – около 80%, и кисели – 20%. Понеже Алое вера се отнася към алкалните, то помага за балансирането между алкална и кисела среда.

Кои приложения на Алое вера са незаменими?

В днешно време Алое вера се използва не само като чист гел, а и като съставка за производството на продукти от всякакво естество – сапуни, овлажнители, кремове, лосиони, хранителни добавки и др.

Освен че е сред най-популярните естествени средства за справяне с кожни проблеми, Алое вера има и други приложения за здраве и красота:

- ускорява процеса на зарастване на рани, получени от изгаряния;

- подобрява здравето на устната кухина и зъбите;

- помага за регулиране на кръвната захар;

- поддържа здрав черния дроб;

- подпомага намаляване на излишните килограми;

- хидратира кожата и я лекува;

- действа като балсам за възстановяване на косата;

- заздравява сухите и чупливи нокти.


Сред множеството уникални качества на Алое вера е и свойството да придава мекота и свежест на тъканите. Текстилни продукти като матраци, олекотени завивки, възглавници и др., обработени с екстракт от Алое вера, стават изключително меки, предпазват от бактерии и акари и осигуряват здравословен сън.

Оставете коментар